bs-logo
NL
EN
Webshop

Het verhaal van Jeroen

‘Ik heb mijn zelfstandigheid weer terug’

Als fanatiek supporter van voetbalvereniging DOVO in Veenendaal is hij 4 keer per week langs de zijlijn te vinden. Waar hij voorheen afhankelijk was van vrienden, zijn ouders of een taxi om hem naar het voetbalveld te brengen, rijdt Jeroen van den Berg (37) sinds enkele jaren zelfstandig – in zijn aangepaste Mercedes Benz-Sprinter – naar ‘zijn’ club. Al wordt hij er wel een beetje lui van. ‘’Door de regen in mijn rolstoel? Geen denken aan! Ik pak nu voor bijna alles de auto.’’

Zeg je DOVO, dan zeg je Jeroen van den Berg. Of Joene, voor intimici. Is hij niet thuis of aan het werk, dan vind je hem langs de zijlijn van de amateurvoetbalclub uit Veenendaal. Mét zijn aangepaste auto. Want sinds Jeroen bij B&S zijn rijbewijs heeft behaald en zijn auto heeft laten aanpassen, kan hij gaan en staan waar hij maar wil. “Dankzij B&S heb ik mijn vrijheid weer terug”, stelt Jeroen. “Voorheen moest ik aan mijn ouders vragen of ze mij naar het voetbalveld wilde brengen, of ik ging met de taxi. Ik was altijd afhankelijk van anderen. Maar sinds ik mijn eigen auto heb, ben ik zelfstandig.”

Autorijlessen

Jeroen heeft een spierziekte, waardoor hij sinds zijn jeugd in een elektrische rolstoel zit. Enkele jaren geleden hoorde hij via via dat B&S autorijles geeft aan mensen met een beperking. Dus besloot hij om te onderzoeken of dit iets voor hem zou zijn. Jeroen vertelt: “Vanaf het eerste moment dachten zij mee over mijn situatie. Via het UWV regelden we dat ik een proefles kon afnemen en na een aantal testen kon ik écht gaan lessen. In 2016 behaalde ik mijn rijbewijs bij B&S.”

Zelfstandig de weg op

En toen werd het tijd om écht deel te nemen aan het verkeer. “Ik kocht een Mercedes Benz-Sprinter die ik door B&S compleet heb laten aanpassen aan mijn situatie. Ik dacht dat dit best lang zou duren, maar uiteindelijk was de bus binnen drie maanden klaar. Als je ziet wat er allemaal is aangepast, is dat echt supersnel.” De auto van Jeroen is onder andere voorzien van een rolstoellift, rolstoelvergrendeling, complete afwerking en een 4-weg joystickbesturing. Hierover vertelt Jeroen: “De deuren gaan automatisch open, ik kan mezelf in de auto vastzetten en er zijn extra spiegels geplaatst, omdat ik mijn nek niet zo goed kan draaien. En toen ik vond dat het omdraaien van de sleutel in het contact best lastig ging, hebben ze zelfs dáár een oplossing voor gevonden.”

Onmisbaar

De aangepaste bus is voor Jeroen dé sleutel naar zelfstandigheid. Niet alleen voor zijn – bijna – dagelijkse tripjes naar het voetbalveld, maar ook om naar het werk te gaan. “Ik ben nu niet meer afhankelijk van een taxi en de vaste tijden waarop hij rijdt. Dankzij mijn auto bepaal ik zelf hoe laat ik naar huis ga. Mijn eigen auto is echt onmisbaar geworden, als ‘ie een dag weg is voor onderhoud dan mis ik hem echt.”

Nog veel kilometers te gaan

“Afgelopen jaar heb ik mijn rijbewijs weer moeten verlengen. Dat is allemaal gelukt en nu kan ik weer 5 jaar vooruit. Fijn, want hierdoor heb ik weer zekerheid dat ik zelfstandig de weg op mag. En mocht er wat zijn met mijn auto, dan kan ik altijd bij B&S terecht. Geweldig dat dit zo kan!”

Terug naar overzicht