bs-logo
NL
EN
Webshop

Het verhaal van Herma de Groot

Personen die liggend moeten worden vervoerd vanwege hun lichamelijke beperkingen, ondervinden regelmatig problemen met taxibedrijven. Zo ook Herma de Groot uit Heerenveen, die gebruikmaakt van een ligrolstoel. “Als ik met de taxi ga, moet ik officieel de standaard driepuntsgordel gebruiken. Dat kan natuurlijk niet, omdat ik in een rolstoel lig. Om mij toch te kunnen vervoeren wordt alleen mijn rolstoel vastgezet, ikzelf lig los in de taxi. Een onveilige situatie – waar zowel ik als de taxichauffeur zich niet prettig bij voelen.”

Tot voor kort ging Herma dus altijd met een dubbel gevoel mee met een taxiritje. “Ik heb geen andere mogelijkheid om ergens naar toe te kunnen gaan. Het openbaar vervoer is geen optie met een rolstoel van bijna twee meter lang. En mezelf thuis opsluiten? Dát ga ik echt niet doen! Dus dan tóch maar die taxi in, hoe oncomfortabel ook. Want mijn rolstoel zit weliswaar vast, zelf lig ik ‘los’ in de taxi. Elke keer als de taxi hard remt schiet ik naar voren, en bij scherpe bochten rol ik zo om. Niet echt comfortabel en zéker niet veilig.”

Tip via een Facebook-groep

Wat Herma echter nog niet wist, is dat er een oplossing is voor dit probleem: een gordelsysteem voor liggend vervoer. “Daar kwam ik bij toeval achter, omdat iemand daarover schreef in een Facebook-groep voor mensen met een zitbeperking. Ik dacht gelijk; dit is het! Dus ik twijfelde geen moment en diende bij de gemeente gelijk een voorstel in voor de aanschaf van zo’n systeem.”

Vergoeding gekregen

Een dergelijk gordelsysteem is namelijk niet goedkoop. “Het geld voor deze oplossing heb ik niet zomaar liggen. Maar er is ook geen alternatief op de markt. Een gordelsysteem voor liggend vervoer is voor mij de enige mogelijkheid om veilig met de taxi te kunnen. Gelukkig dacht de gemeente met mij mee en kwam ik in aanmerking voor een vergoeding.”

Gordelsysteem voor veilig vervoer

Via dezelfde gemeente kwam Herma vervolgens in contact met B&S. In nauwe samenwerking met stichting Vast = Beter heeft B&S een gordelsysteem ontwikkeld voor het vervoeren van personen die in een rolstoel liggen. De gordels worden gemonteerd aan de aanhaakpunten van het vastzetsysteem van de rolstoel. Op deze manier ontstaat er een gordelsysteem waarmee de cliënt veilig en comfortabel in de taxi vervoerd kan worden, omdat zowel de rolstoel als de rolstoelgebruiker vastzitten.

Individueel aangemeten

“Kort na het eerste contact met B&S kwam Siem Dam met een adviseur van stichting Vast = Beter bij mij thuis op bezoek. Samen bespraken we de mogelijkheden en het gordelsysteem werd aangemeten. Na dit bezoekje is het gordelsysteem op maat gemaakt voor mij. En voor ik het wist stond Siem weer bij mij op de stoep om het systeem persoonlijk af te leveren. Wat een service!”

Veilig en comfortabel in de taxi

“Of ik nu vaker met de taxi ga dan voorheen? Nee, dat niet, maar ik reis nu wél een stuk comfortabeler en veiliger. Dat geeft toch een prettiger gevoel. Voor mij, maar ook voor de taxichauffeur. Als ik naar de taxi toerijd in mijn rolstoel zorg ik dat ik de gordel al om heb, dat maakt het voor de chauffeur makkelijker. En omdat ik nu niet meer heen en weer word geslingerd in de taxi, geniet ik ook meer van het ritje”, sluit Herma lachend af.

Terug naar overzicht