bs-logo
NL
EN
Webshop

Het verhaal van Caz

‘Voor de rest van mijn leven de BOB zijn? Dat heb ik er graag voor over!’

“Het is niet zo dat ik nu geen leuk leven heb, maar als ik mijn eigen bus krijg wordt het wél een stuk makkelijker”, vertelt de 18-jarige Caz. Hij studeert aan de universiteit in Enschede, maar om daar te komen is hij afhankelijk van een taxi. “Dat is best een gedoe, hoor. De taxi komt nog wel eens te laat, waardoor ik een deel van mijn eerste college mis. Echt super irritant. En een keertje langer blijven hangen op school is er ook niet bij, want op het afgesproken tijdstip staat ‘ie op me te wachten.”

Dat is straks gelukkig verleden tijd. Want voor Caz zitten de rijlessen die hij volgde bij B&S er nét op. “Via het UWV heb ik rond gekregen dat ik rijlessen mocht volgen bij de rijschool van B&S. Ronald (rijlesinstructeur bij B&S, red.) kwam bijna iedere week naar mij toe, en dan gingen we samen de weg op. In november 2021, na een half jaar lessen, had ik mijn rijbewijs behaald!”, vertelt Caz enthousiast.

Bus laten aanpassen

Nu Caz zijn rijbewijs op zak heeft, kan hij niet wachten om zelfstandig de weg op te gaan. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er op dit moment door B&S een bus voor hem aangepast. Hierover vertelt hij: “Ik rijd sinds mijn elfde in een elektrische rolstoel, die ik bestuur met een joystick. Daarom wordt er een SpaceDrive®-systeem in de bus geplaatst. Hierdoor kan ik gas geven, remmen en sturen zonder dat het me veel kracht kost. Daarnaast wordt er een lift aan de achterkant van de bus gemaakt, zodat ik zelf de bus in kan rijden. Ook worden er extra spiegels geplaatst, zodat ik tijdens het rijden goed overzicht kan houden.”

Eindelijk de weg op

“Het wordt vooral veel makkelijker om spontaan op pad te gaan. Een taxi moet je toch van tevoren reserveren, dus even snel ergens naar toe gaan is er niet bij. Ook een tripje naar de universiteit wordt met mijn eigen bus een stuk eenvoudiger. Als ik eerder klaar ben of juist iets langer wil blijven hangen, kan ik dat zelf bepalen. En als ik nú nog te laat kom voor een college is het in ieder geval mijn eigen schuld, niet van de taxi, haha.”

Voor altijd de BOB

Maar dat is niet het enige waar Caz naar uitkijkt. “Gewoon op stap kunnen gaan met mijn vrienden. Voor zoveel 18-jarigen is het vanzelfsprekend, maar hiervoor was ik vaak afhankelijk van de taxi of van mijn ouders om mee te kunnen. Met mijn eigen bus kan ik óók midden in de nacht nog besluiten om op stap te gaan. Ik moet dan wel voor de rest van mijn leven de BOB zijn, maar dat heb ik er met alle liefde voor over”, besluit Caz zijn verhaal.

Terug naar overzicht