bs-logo
NL
EN
Webshop

Rolstoelauto’s zijn toch van die ‘hoge Pausmobielen’?

Nou, dat is echt verleden tijd hoor! Tegenwoordig kunnen veel type auto’s omgebouwd worden tot rolstoelauto. Denk aan een Opel Combo, Renault Kangoo, Citroën Berlingo of Volkswagen Caddy. Wanneer je niet meer plaats kunt nemen op de bijrijdersstoel, zijn er zat fraaie auto’s waar je je in kan laten vervoeren. Kwestie van auto ombouwen en gaan. Maar, wel stijlvol natuurlijk, in een auto die écht bij je past!

Zo ziet een rolstoelauto eruit

Een rolstoelauto heeft over het algemeen een bodemverlaging, een oprijplaat en een rolstoelvergrendeling. Meer is het in de basis niet. Door het verlagen van de bodem van de auto kun je een ideale hellingshoek creëren. Zo is het eenvoudig om de rolstoelpassagier naar binnen te rijden.  Als de passagier in de auto zit, dan is het belangrijk de rolstoel goed te fixeren. Dit gebeurd met een 4-punts fixatiesysteem volgens de eisen van ISO 10542. Dit is absoluut nodig om een rolstoelpassagier veilig mee te nemen in de auto. Het spreekt voor zich dat de rolstoel zelf voorzien moet zijn van minimaal een heupgordel. Alle rolstoelauto’s zijn dus voorzien van;

  • Een bodemverlaging;
  • Een oprijplaat;
  • Een goedgekeurde rolstoelvergrendeling.

Een luxere rolstoelauto gewild?

Dat kan natuurlijk altijd! Wat denk je van een hydraulisch knielsysteem? Dit systeem laat, met één druk op de knop, de achterzijde van de auto zo ver zakken dat de hellinghoek nóg kleiner wordt. Zo heb je een kortere oprijplaat nodig. Dit knielsysteem kan ook gecombineerd worden met luchtvering. En wat te denken van fraaie ledverlichting in het knielsysteem die aan gaat op het moment dat de auto open gaat? Wil je extra passagiers meenemen in de auto, dan kun je -wanneer de ruimte in de auto dat toelaat- extra zitplaatsen laten monteren.

Wordt het naar binnen duwen van de rolstoel met passagier te zwaar en wil je het naar buiten rijden iets gecontroleerder doen? Kies dan voor het laten monteren van een lier. Een lier is een elektrische takel met nylonband waar twee haken aan bevestigd zitten. Deze twee haken worden aan de voorzijde van de rolstoel vastgeklikt. Zo kan de takel helpen een rolstoel gecontroleerd in en uit de auto te rijden. Ga voor extra luxe;

  • Kies voor een hydraulisch knielsysteem (eventueel met luchtvering);
  • Monteer extra zitplaatsen om meer passagiers te vervoeren;
  • Maak het naar binnen duwen van de rolstoel lichter met een lier.

Wordt een rolstoelauto vergoed door de WMO?

Dat hangt geheel van je persoonlijke situatie af. De WMO-consulent van je gemeente kan je vertellen of je ervoor in aanmerking komt. In sommige gevallen vergoedt de gemeente niet de volledige auto, maar bijvoorbeeld wel de aanpassingen die nodig zijn. Eén telefoontje naar de afdeling WMO kan zeer verhelderend zijn!

Kan ik ook een rolstoelauto huren?

Heb je niet dagelijks een rolstoelauto nodig, maar bijvoorbeeld alleen om je moeder eens mee te nemen naar het ziekenhuis? Of om je partner een dagje mee te nemen naar een museum of een weekendje weg in eigen land? Dan kun je ook een rolstoelauto huren. Dit gaat zeer eenvoudig! Neem contact met ons op, laat weten wanneer je de rolstoelauto nodig hebt en als je wilt wordt deze zelfs (tegen vergoeding) bij je thuis afgeleverd. Hoe gemakkelijk is dat?!

 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een rolstoelauto, neem contact op met één van onze adviseurs. Wil je een offerte ontvangen? Geef je wensen aan ons door en wij gaan voor je aan de slag om een passend voorstel voor je te maken!

Terug naar overzicht