Autorijden met een beperking, kan dat?
29 september 2020En of dat kan! Of je nu een been/arm moet missen of altijd in een rolstoel zit, óók dan kun je leren autorijden. Misschien heb je weinig kracht in je hand of is je zicht niet optimaal. Dit alles hoeft geen belemmering te zijn om auto te rijden. En als je zelf achter het stuur kunt kruipen, ben je niet meer afhankelijk van een ander als je ergens heen wilt. Waarom gun je jezelf ook niet deze vrijheid?
Rijschool voor mensen met een beperking
Ontdek of je ook zelf een auto kunt besturen! Na het invullen van een gezondheidsverklaring maak je een afspraak voor een intake. Tijdens een intake zal de rij-instructeur je kennis laten maken met alle mogelijkheden die er voor jouw zijn om een auto te besturen. Dat kan een eenvoudige aanpassing zijn zoals een gaspedaal links van het rempedaal, tot een complete joystickbesturing. De rij-instructeur zoekt samen met jouw naar de meest simpele en adequate oplossing en laat je deze aanpassing natuurlijk ook uitproberen.
Compleet aangepast rijbewijs halen
Als je nog nooit achter het stuur gezeten hebt, dan kun je een complete aangepaste rijopleiding volgen. Dat gaat iets anders als een reguliere rijopleiding. Na een aantal gewenningslessen volgt er een rij-test bij het CBR. Tijdens deze rij-test wordt definitief bepaald met welke aanpassingen jij veilig kunt autorijden. Is dit duidelijk, dan start de echte rijopleiding.
Tussentijds ga je zelf je theorie-examen halen. Is deze in de pocket en heb je het autorijden onder de knie, dan vragen we het praktijkexamen aan. Als je bij het CBR hebt laten zien dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer, dan mag je je rijbewijs mét codes aanvragen bij de gemeente.
De stappen om een aangepast rijbewijs te halen:
- bepalen welke aanpassingen er nodig zijn;
- gewenningslessen om te leren rijden met jouw autoaanpassing;
- rij-test bij het CBR;
- start van aangepaste rijopleiding;
- tussentijds zelf theorie-examen halen;
- praktijkexamen bij het CBR doen;
- en een aangepast rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis.
Ik heb al een rijbewijs en ben gehandicapt geraakt
Het is al bijzonder spijtig als je door een ernstige ziekte of ongeval een beperking hebt gekregen. En dan vervolgens ook niet meer kunt autorijden. Een kleine pleister op de wond is dat je niet opnieuw je rijbewijs hoeft te halen. Wel moet je natuurlijk ontdekken hoe je weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer.
Samen met de rij-instructeur en het CBR bekijk je welke aanpassingen je nodig hebt. Na een aantal gewenningslessen laat je tijdens een rijtest aan het CBR zien dat je veilig auto kunt rijden met een aanpassing. Als je geslaagd bent, haal je een nieuw rijbewijs met jouw codes op bij het gemeentehuis.
- Niet opnieuw je rijbewijs halen;
- bepalen welke aanpassingen er nodig zijn;
- gewenningslessen om te leren rijden met je aanpassing;
- rij-test bij het CBR;
- en een nieuw rijbewijs mét codes aanvragen bij de gemeente.
Vrijheid met een rijbewijs
Wil je ook je vrijheid (terug) en zelf gaan en staan waar je wilt? Op de pagina over onze aangepaste rijschool vind je meer informatie over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Onze rijschool-coördinator neemt de tijd voor je en bespreekt wat wij voor je kunnen betekenen.