bs-logo
NL
EN
Webshop

Een rolstoel kopen voor af en toe?

Hoezo, een rolstoel voor af en toe? Je bent rolstoelafhankelijk of niet toch? Nou, zo zwart wit is het niet altijd. Wat te denken van je tante die lelijk gevallen is en tijdelijk een rolstoel nodig heeft. Of je wilt je opa graag meenemen naar een museum, maar een lang stuk lopen is te veel voor hem. Een middagje winkelen met je moeder kan voor haar ook een stuk aangenamer zijn als ze in een rolstoel mag plaatsnemen. Misschien werk je wel voor een groot tuincentrum en wil je dat je bezoekers een rolstoel kunnen lenen. Neem dan eens een kijkje in onze webshop voor voordelige rolstoelen!

Waar moet ik op letten als ik een rolstoel koop?

Aan een rolstoel voor kortdurend gebruik worden over het algemeen niet zo veel eisen gesteld dan aan een rolstoel waar iemand de gehele dag gebruik van maakt. Toch zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden als je een rolstoel gaat uitkiezen.

1. De zitbreedte van de rolstoel

Neem bijvoorbeeld de zitbreedte van de rolstoel, dat wil zeggen; hoe breed het zitvlak is. Het is belangrijk dat deze niet te klein is, dan zit de inzittende klem. Maar ook niet te ruim genomen, dan wiebelt de inzittende in de rolstoel. Houd hierbij wel rekening met een eventuele jas en/of schootskleed als het kouder weer is.

2. Een opvouwbare én lichte rolstoel

Dan is het meestal wenselijk dat een rolstoel opvouwbaar is. Zo kan deze gemakkelijk meegenomen worden in de auto. De rolstoelen vouwen vaak in z’n geheel op en mocht het nodig zijn, kunnen wielen en/of beensteunen gedemonteerd worden zodat het pakketje kleiner wordt. Het gewicht kan daarbij een punt zijn om op te letten. Hoe lichter, hoe gemakkelijker te tillen.

3. Duwhandvatten op de juiste hoogte

Een ander punt om rekening mee te houden zijn duwhandvatten. De voordeligere rolstoelen hebben vaste duwhandvatten, dat wil zeggen dat je ze niet kunt verstellen. Nadeel van deze vaste duwhandvatten is dat als je wat langer bent, deze vaak erg laag zitten. Je loopt zelf dus ‘krom’ achter de rolstoel wat niet erg prettig duwt. Het is beter om dan een rolstoel te kiezen die in hoogte verstelbare duwhandvatten heeft, zo spaar je je eigen rug.

Samenvattend zijn dit de belangrijkste aandachtpunten om mee te nemen bij de aanschaf van een rolstoel;

  • Kies de juiste zitbreedte van de stoel;
  • Bepaal of de rolstoel opvouwbaar moet zijn;
  • Hoe lichter de rolstoel, hoe gemakkelijker tillen;
  • Zitten de duwhandvatten op de juiste hoogte.

Toch een beetje extra comfort gewild?

Ook dat kan natuurlijk. Een zitkussen kan een fijne accessoire zijn. De rolstoelen zijn natuurlijk voorzien van een zitmat, maar als men hier een tijdje op zit zijn deze best hard. Misschien wil je een stok meenemen in een stokhouder. Of liever luchtbanden in plaats van de standaard PU-banden, als jullie veel over keitjes in de stad rijden. Voor de koude dagen is een schootskleed of voetenzak erg prettig, je passagier zit immers stil en krijgt het sneller koud dat jij die er achter loopt. Ga er comfortabel bij zitten en neem bijvoorbeeld ook een;

  • Zitkussen
  • Stokhouder
  • Luchtbanden
  • Schootskleed

Wordt deze ‘af-en-toe-rolstoel’ vergoed?

Dat zou kunnen, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen er voor kiezen om deze rolstoel voor kortdurend gebruik zelf te kopen. Voor vergoeding in aanmerking te komen, gaat vaak gepaard met een lang traject via de WMO van de gemeente. Het is soms prettig als je snel over een rolstoel kunt beschikken, het is dan ook jouw eigendom en je kunt zelf beslissen wat je met de rolstoel doet. Daarnaast zijn deze rolstoelen, in verhouding met rolstoelen die intensief worden gebruikt, vriendelijker geprijsd.

Het is belangrijk dat je goed voor jezelf (of voor je naasten) zorgt. Soms betekent dit dat je moet investeren in je gezondheid. Een goede rolstoel die ervoor zorgt dat je lekker de deur uit kunt, daar kun je immers veel plezier van hebben. En dat plezier is ook weer goed voor je gezondheid 😉

 

Neem eens een kijkje op onze webshop, de keuze is reuze! Mocht je vragen hebben of hulp wensen bij het uitzoeken van een rolstoel, neem telefonisch contact met ons op!

Terug naar overzicht