bs-logo
NL
EN
Webshop

Aangepast remmen en gasgeven, da’s net even anders

Stel je hebt minder kracht in je benen of je mist een been. Veel mensen denken dat je dan geen auto meer kunt rijden. Maar wist je dat je prima kunt autorijden met een beperking? De functies gasgeven en remmen kunnen namelijk zó worden aangepast dat je veilig kunt autorijden. Wanneer je zelf achter het stuur kunt kruipen, ben je niet meer afhankelijk van een ander om ergens naartoe te gaan. Gun jij jezelf deze vrijheid ook? Lees hieronder dan alles over aangepast gasgeven en remmen.

Met je voet of knie aangepast gasgeven en remmen

Het gaspedaal zit altijd aan de rechterkant van het rempedaal. Maar wat nu als je je rechter been niet meer kunt gebruiken? Dan kies je voor een auto met automatische transmissie en kun je de meest voorkomende aanpassing in je auto laten aanbrengen: het gaspedaal links van het rempedaal.

Ook met je knie zou je kunnen gasgeven of remmen. Door zijwaarts met je knie tegen een hendel te drukken kun je de functie aansturen. Een andere optie is om je voet in een slof of kantelpedaal te plaatsen. Een slof of kantelpedaal is een op maat gemaakte slof van je voetafdruk. Je voet blijft constant in deze slof staan en je geeft gas (of je remt) door op de slof te duwen of kantelen. Belangrijk te weten: dit zijn geen combinatieaanpassingen. Je gebruikt de hendel, slof of het kantelpedaal dus óf om te remmen, óf om gas te geven.

Kortom: er zijn diverse ‘standaard’ aanpassingen om gas te geven en te remmen met je voeten of knie:

  • Gaspedaal links van rempedaal;
  • Met je knie gasgeven of remmen;
  • Je voet in een slof of kantelpedaal plaatsen.

Wil je liever met de hand gasgeven en remmen?

Als het bedienen van het gas- en/of rempedaal met de voet niet meer mogelijk is, kun jij deze functies misschien wel met de hand bedienen. Gas geven met de hand kan met een segmentgas. Er wordt dan een (halve) ring geplaatst aan je stuur die je kunt inknijpen en voorzichtig los laten. Liever een hendel naast het stuur? Kies dan voor een gasmanet of een handbedrijfsrem. In beide gevallen is dit een hendel die je naar beneden duwt om (in geval van gasmanet) gas te geven en (in geval van handbedrijfsrem) te remmen.

Gasgeven en remmen met je hand kan dus op de volgende manieren:

  • Gasgeven met een ring aan het stuur;
  • Remmen of gasgeven met een hendel aan het stuur.

Bestaan er ook combinatieaanpassingen?

Jazeker! Er bestaan aanpassingen waarbij je met bijvoorbeeld één hendel kunt remmen en gasgeven. Een voorbeeld van zo’n aanpassing is het Push-Pull systeem. Dit systeem vervangt de functie van het gas- en rempedaal. Als je de hendel naar achteren trekt (Pull) geef je gas; duw je de hendel naar voren (Push),dan remt de auto.

Heb je zeer weinig kracht en beperkte fysieke bewegingen, dan kun je gasgeven, remmen en zelfs sturen met SpaceDrive. Dit is een elektronisch-digitaal besturingssysteem voor auto’s en maakt het  voor mensen met de zwaarste lichamelijke beperking mogelijk om veilig een auto te besturen. Met de software kan het SpaceDrive systeem perfect worden ingesteld op jouw mogelijkheden.

De mogelijkheden zijn dus ongekend:

  • Gasgeven en remmen met een hendel dankzij het Push-Pull systeem;
  • Met SpaceDrive gasgeven, remmen en/of sturen.

Kan ik zomaar mijn auto aan laten passen?

Nee, je kunt niet zomaar autorijden met rijtechnische aanpassingen. Je zult eerst een gezondheidsverklaring voor het CBR moeten invullen en door een adviseur van het CBR laten beoordelen of je veilig met deze aanpassing mag autorijden, ook als je al een geldig rijbewijs bezit. Op onze website hebben we deze trajecten op een rijtje gezet.

Wil je ook (weer) deelnemen aan het verkeer en de mogelijkheden voor jouw situatie bespreken? Neem eens telefonisch contact op met onze adviseurs! Zij vertellen je graag alle ins-en-outs en helpen je op (de) weg.

Terug naar overzicht