bs-logo
NL
EN
Webshop

Help! Mijn kind maakt de 3-puntsgordel in de auto los!

Maakt jouw kindje de verplichte 3-punts veiligheidsgordel los tijdens een autorit? Dat zorgt voor onveilige situaties. Jij kijkt constant achterom om te checken of je kind nog vast zit en let niet op de weg. En je wilt er niet aan denken wat er bij een noodstop gebeurt als je kind de gordel heeft losgemaakt. Maar je liefste weet niet dat deze gordel voor de eigen veiligheid is.

Kinderen met een verstandelijke beperking begrijpen soms niet dat de verplichte gordel voor de eigen veiligheid is. Ze willen graag los en dat is het enige dat telt. Dat maakt het wel lastig is om ze veilig in een auto mee te nemen, want eigenlijk wil je ze niet extra vast zetten.

Heb jij ook te maken met dit probleem?

  • je kind begrijpt niet waarom de gordel om moet;
  • gaat ‘los’ mee in de auto;
  • wat zorgt voor onveilige situaties in het verkeer.

Een autofixatie systeem biedt uitkomst

Een groot dilemma! Maar elk ritje weer een groot risico lopen dat is onverantwoord. Een oplossing voor dit probleem is een autofixatie systeem. Dit systeem kun je om bijna elke achterbank monteren en er komt geen schroef aan te pas. De basisband blijft om de achterbank zitten en je kind wordt in het 7-punts vestje vastgezet.

Dit is een ‘one-size-fits-all’ oplossing. Het vest is instelbaar en voorzien van afsluitbare steekgespen. Je hebt zelf de keuze of je de steekgespen nog extra op slot draait. In eerste instantie kun je ze bijvoorbeeld allemaal vastdraaien. Als je ziet dat je kind niet aan de steekgespen zit te friemelen, dan kun je eens testen of je ze niet extra op slot hoeft te draaien. Zo heb je je kind sneller in en uit de auto.

De voordelen van een autostoel fixatie op een rijtje:

  • one-size-fits-all
  • afsluitbare steekgespen
  • zeven fixatiepunten
  • eenvoudige montage zonder gereedschap

Is je kind nog geen 135 cm lang?

Dan moet je je liefste in de auto nog meenemen in een zitverhoger met rugleuning. Het standaard autofixatiesysteem is niet te monteren in zitverhogers. Maar wij zijn uiteraard niet voor één gat te vangen! We hebben een zitverhoger gevonden waar we een fixatiesysteem voor hebben ontwikkeld; de Cybex Solution. Zo kunnen ook de kleine ontsnappers weer veilig mee in de auto!

Wet- en regelgeving, wat mag wel en wat mag niet?

Is dit dan wel veilig? Mag dit allemaal volgens de wet- en regelgeving in Nederland? Nee, je bevind je in een zogezegd, grijs gebied. Je kind die gordels opent en ‘los’ op de achterbank zit is niet veilig, maar hem zo vastzetten dat hij niet met 1 druk op de knop uit de gordel komt is óók niet veilig. Spijtig genoeg staat er niets in de wet voor kinderen die zichzelf ongewenst losmaken. Dat betekent dat je heel zwart/wit zegt deze kinderen niet mee kunnen in de auto. Het is belangrijk dat je alle voor en tegens afweegt en tot de veiligste oplossing voor je kind komt. En natuurlijk altijd de meegeleverde gordelsnijder binnen handbereik hebt!

Maakt je kind ongevraagd de veiligheidsgordel van de auto open, dan is er dus zeker een hulpmiddel verkrijgbaar. Als je meer wilt weten over het B&S Autofixatiesysteem, neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht